Budućnost električnih vozila

Bez autora
Apr 11 2010

Evropska Unija zaostaje u odnosu na SAD kada je reč o uvođenju novih tehnologija u pogon automobila. Ipak, stručnjaci predviđaju da će za 10 godina petina vozila proizvedenih i prodatih u Evropi imati čist elektropogon, a skoro polovina biće hibridi. Predsedavajuća Evropske unije, Španija, prva će povući potez i u razvoj električnih vozila u zemlji uložiće 590 miliona evra ove godine i 794 miliona dolara u naredne dve godine. Novac je namenjen infrastrukturi za punjenje baterija, jer Španci očekuju da će u toj zemlji do 2014. godine biti 250.000 električnih ili hibridnih vozila. Anketirani građani slažu se u jednom - troškovi održavanja vozila, naročito starijih i troškovi goriva, previše opterećuju budžet. Sigurno je da će novi tehnički pregled biti daleko rigorozniji i obuhvatniji pa će vozači morati svoja vozila da drže u maksimalno ispravnom stanju. To će dovesti do povećanja troškova održavanja posebno kod vozača koji imaju vozila starija od 15 godina po nekim procenama za oko 25 odsto.

Budućnost električnih vozilaPredviđa se da će za 10 godina petina vozila proizvedenih i prodatih u Evropi imati čist elektropogon.

Za takvu proizvodnju kod nas, proizvođači traže garancije za subvencije cena i izgradnju infrastrukture.

Evropska Unija zaostaje u odnosu na SAD kada je reč o uvođenju novih tehnologija u pogon automobila. Ipak, stručnjaci predviđaju da će za 10 godina petina vozila proizvedenih i prodatih u Evropi imati čist elektropogon, a skoro polovina biće hibridi.

Predsedavajuća Evropske unije, Španija, prva će povući potez i u razvoj električnih vozila u zemlji uložiće 590 miliona evra ove godine i 794 miliona dolara u naredne dve godine. Novac je namenjen infrastrukturi za punjenje baterija, jer Španci očekuju da će u toj zemlji do 2014. godine biti 250.000 električnih ili hibridnih vozila.

Anketirani građani slažu se u jednom - troškovi održavanja vozila, naročito starijih i troškovi goriva, previše opterećuju budžet.

"Sigurno je da će novi tehnički pregled biti daleko rigorozniji i obuhvatniji pa će vozači morati svoja vozila da drže u maksimalno ispravnom stanju", izjavio je  Dejan Komatina iz "Reno"-a. To će dovesti do povećanja troškova održavanja posebno kod vozača koji imaju vozila starija od 15 godina po nekim procenama za oko 25 odsto.

Onaj ko prvi počne da primenjuje nove tehnologije biće bogato nagrađen iz fondova EU. Tako, na primer, "Reno" i "Nisan" planiraju da u Evropi prodaju četiri modela električnih vozila od 2011. godine.

"Nisan" planira da uvede prvi električni model u Evropi krajem 2010. I kod nas bi se moglo krenuti u elektrifikaciju voznog parka, kada bi država za to imala više razumevanja. Proizvođači traže garancije za subvencije cena i izgradnju infrastrukture.

Izgradnja infrastrukture podrazumeva da se u većim gradskim celinama obezbede mesta gde bi se elektromobili punili dok su parkirani. To bi, na primer, bile naše javne garaže ili obeležena parking mesta koja imaju bandere.

Razvoj novih tehnologija u Evropi biće usmeren u tri stepena elektrifikacije automobila. Samo GM će već ove godine uložiti milijardu dolara.

Mali gradski automobili biće isključivo na elektronski pogon, druga vrsta su hibridi koji se pune benzinom, ali idu na struju i to su automobili srednje klase, treća vrsta su eksperimenti sa hidrogenom i komprimiranim vazduhom, ali malo je verovatno da će se ta vozila proizvoditi.

Analitičari kažu da će elektromobili imati više prođe na tržištu SAD, nego u Japanu ili Evropi, zato što je većina automobila u toj zemlji parkirana u garažama porodičnih kuća, što punjenje čini lakim. Subvencije za elektrovozila u Americi već sada su trećina cene automobila, a putarina i parking se ne plaćaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik